© Foto: FMC

Koninklijke verbindingen

Luister hier naar het unieke moment dat wijlen Prins Bernhard zelf de microfoon grijpt nadat hij ontevreden is over een aantal motoragenten tijdens het huwelijk van Mabel en Friso. Het “incidentje” haalde zelfs de krant. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging was toen nog analoog te beluisteren op de frequentie 154.8375 Mhz.

Prinses Margriet is begin jaren 90 voor een ‘onofficieel’ bezoek onderweg naar één van haar uitstapjes, de Rode Kruis-dag en wordt begeleid door de KLPD-DKDB. Vervolgens sluit een motor van de reguliere politie zich aan bij de stoet en de motoragent meent de stoet te moeten begeleiden met toeters en bellen, dit tot ergernis van de Prinses, die persoonlijk contact opneemt met de veiligheidsdienst met het verzoek om deze motorrijder tot de orde te roepen.

 

Verbindingen rond het overlijden van
Prins Bernhard (5 december 2004)

Nadat Prins Bernhard woensdagavond 1 december was overleden trad o.a. voor de regiopolitie Utrecht het verbindingsdraaiboek in werking. Hiertoe werd de Amsterdamsestraatweg aan de Noordzijde en de Zuidzijde voorzien van een MCU van het KLPD en werd de weg voor het paleis voor alle verkeer afgesloten. Voor de verbindingen werd kanaal 847 (86.6125 Mhz) en de 418 (466.830 Mhz) exclusief gebruikt.

 

Onder begeleiding van een ere-escorte van de KMar en vergezeld van (toen nog) Koningin Beatrix, Prinses Christina, Prinses Irene, Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven werd het stoffelijk overschot van Prins Bernhard overgebracht van paleis Soestdijk naar paleis Noordeinde in Den Haag. Luister hier naar de aanvang van de begeleiding vanaf Paleis Soestdijk richting de A1-A27