Brandweer  Amsterdam

De Amsterdamse brandweer gebruikt als enige korps in Nederland geen roepnummers voor haar voertuigen. In plaats daarvan gebruikt men al de benaming van de diverse kazernes in de stad. Zo heeft kazerne “Nico” aan de IJ-tunnel een autospuit Nico en een ladder Nico. Het mobilofoongebruik gaat altijd volgens een vast protocol. Enige tijd na het ter plaatse gaan volgt het het “nader bericht”. Met C2000 gaat dat nog steeds zo.

Autospuit Nico onderweg

Hotel Polen 1977: Brandende ladderwagen in de Kalverstraat

(Foto: zwaailichten.org)

De Bijlmerramp

Op 4 oktober 1992 stort een Boeing 747 van de Israëlische luchtvaart ELAL neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. De grootste luchtvaart ramp uit de Nederlandse geschiedenis is een feit geworden. Luister naar de 1e meldingen via de brandweer mobilofoon.

Meer opnamen van de Bijlmerramp zijn te vinden op deze pagina

 

Hotel Polen

In de vroege ochtend van maandag 9 mei 1977 breekt een felle brand uit in Hotel Polen aan het Rokin. Metershoge vlammen slaan uit het gebouw. Bij deze tragische ramp komen 31 hotelgasten en 2 bewoners van een aangrenzend pand om het leven. Onderstaande opname is gemaakt met een cassetterecorder gekoppeld aan de squelch van de ontvanger waardoor alles ‘achter elkaar staat’ en de tijdsintervallen niet helemaal kloppen. Opvallend in de soms emotionele berichtgeving is de rustige stem van de ervaren centralist.

 

Back-up netwerk

Tegenwoordig werkt de Amsterdamse Brandweer via het digitale C2000. Voor het geval dat netwerk uit mocht vallen heeft men nog de beschikking over een analoog backup netwerk op de oude rampenkanalen van net 3-A in de 425-427 Mhz. Beluister hier een dekkingstest via dit netwerk.

 

In 1974 bestond de Amsterdamse brandweer 100 jaar. Ter gelegenheid hiervan werd deze film gemaakt.