Radio Controle Dienst

Deze dienst heeft vooral bekendheid gekregen door het opsporen en oprollen van de vele radio piraten in de jaren '70 en '80. Maar ook storingen op de luchtvaart- en politiefrequenties kwamen regelmatig voor door gebruik van in het buitenland gekochte babyfoons en draadloze huistelefoons met groot vermogen.

In haar bestaan heeft de dienst heel wat naamswijzigingen ondergaan. Van OCZ (Opsporing Clandestiene Zenders) naar RCD (Radio Controle Dienst). Na de privatisering van de PTT werd de naam Rijksdienst (voor) Radio Communicatie (RDR). In 2002 wordt de RDR onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en veranderd de naam naar: Agentschap Telecom (AT).

 

Verbindingen

De RCD had vanaf de begintijd tot in de jaren '90 twee frequenties in gebruik; 146.500 en 146.550 MHz. Er werd meestal met scramble gewerkt. Op alle toenmalige PTT-torens werden straalzenders geplaatst welke in verbinding stonden met de NERA, de thuisbasis in Nederhorst den Berg. Hieronder zijn een aantal audio fragmenten te beluisteren uit de RCD tijd, opgenomen eind jaren 70 / begin jaren 80 met behulp van een scramble-decoder. (Met dank aan Gerard CQ3Meter)

Een peilwagen wordt opgeroepen voor een storingsmelding op de Wegenwacht frequentie in Amsterdam. De melding komt via een PTT ambtenaar die graag mee wil rijden tijdens de peilactie, maar hier voelt de dienstdoende RCD'er erg weinig voor. 'Charly Papa' staat voor CP oftewel centrale post.

Diverse meldingen: Een klacht van Taxi Noordhoek in Papendrecht kan niet worden opgelost omdat de storing uit Belgie komt. De 444.500 MHz wordt gestoord door een draaggolf omgeving Ypenburg. Een beveiligingsbedrijf uit Amsterdam heeft storing op 159.670. En een gebruiker zonder machtiging wordt duidelijk gemaakt dat zijn apparatuur in beslag genomen kan worden.

Een onbekende gebruiker op de frequentie 146.350 zorgt voor de nodige vraagtekens bij de RCD. Na enige navraag blijkt het allemaal toch te kloppen en om de KLU te gaan

Een melding over storing op het ALEX en PETER netwerk van de Rijkspolitie. De stoorder zou uit Heino komen.

Men gaat op onderzoek uit.

2 Storingsmeldingen op de mobilofoon frequentie van de Rotterdamse politie. Een Turkse radiozender legt de boel plat en een zeeschip op dezelfde frequentie geeft tijdelijk ook de nodige problemen  met de verbindingen.

Agentschap Telecom Marifooncontrole

Zo af en toe wordt door de politie te water in samenwerking met Agentschap Telecom een controle gehouden van marifoons en radarinstallaties aan boord van plezierjachten en beroepsvaart. Ook bij de waterpolitie zelf is niet alles op orde...

Ay ay (opname uit 2007).

Een meetwagen van Agentschap Telecom met Rohde & Schwarz HK014 antenne tijdens de inhuldiging van van koning W.A. in 2013.