Politie Haaglanden

Het Haagse politiekorps heeft vanaf eind jaren 90 to de overgang naar C2000 gebruik gemaakt van een EDACS trunkingnetwerk voor het portofoonverkeer.
In het begin een ramp voor de scannerluisteraar vanwege het steeds verspringen van de frequenties tijdens een gesprek en de hinderlijke pieptonen. Maar met de UBC245XLT en later ook de UBC780XLT “trunktracker” scanners waren de gespreksgroepen binnen dit netwerk toch weer uitstekend mee te luisteren. Binnen een Edacs trunking netwerk is een LCN (Logical Channel Number) aan de frequenties toegekend. Om het netwerk te kunnen "tracken" moesten de frequenties in de juiste volgorde staan:

LCN 1 - 466.7500 MHz

LCN 2 - 467.1700 Mhz.

LCN 3 - 468.9100 Mhz.

LCN 4 - 466.5200 Mhz.

LCN 5 - 466.6000 Mhz.

LCN 6 - 466.8200 Mhz.

LCN 7 - 468.8000 Mhz.

Links: De UBC245XLT trunking scanner.

Rechts: Edacs portofoon zoals gebruikt door de Haagse politie.

Een opname van het Edacs netwerk via een normale scanner; meldingen op verschillende kanalen zijn kriskras door elkaar heen te horen. Niet te volgen dus...

Achtervolging op de A13, tijdens dit soort achtervolgingen zat elke scannerluisteraar op het puntje van zijn stoel.

Luister hier naar een 5 december rijm;
ook in bij de Haagse politie een traditie.

Voormalig minister van Binnenlandse zaken Remkes
- mede verantwoordelijk voor de invoering van C2000 -
neemt contact op met de meldkamer Haaglanden
voor een testje. (Opname uit 2005)

In de vroege ochtend van 10 november 2004 probeert een arrestatieteam in de Antheunisstraat verdachten aan te houden in verband met terrorisme-onderzoek. Verdachten gooien een handgranaat, waardoor een aantal politiemensen gewond raakt. Ook wordt er geschoten. De hele buurt wordt afgezet en uiteindelijk worden twee man aangehouden. De opname is van de meldkamer die assistentie moet verlenen wanneer de zaak uit de hand loopt.

Een niet alledaagse melding op de Haagse politie mobilofoon... en nogal 'pijnlijk' voor de betrokkene.

Hieronder een fragmentje via de mobilofoon over verward persoon bij de KNRM te Scheveningen en iemand meld een "walky talky" gevonden te hebben.

Vroegah surveilleerde de Haagse gemeentepolitie “op stand”

Foto: politievoertuigen.nl - E. van Hengel