Politie Amsterdam

1e mobilofoonkanaal jaren '70

Een opname uit de jaren '70 toen de meldingen nog een stuk gemoedelijker waren. In die tijd stond het relais niet altijd aan zodat je alleen de meldingen van het hoofdbureau hoorde en als scannerluisteraar ook het kristal van de surveillancewagens nodig had.

(Met dank aan Gerard CQ3Meter)

2-scramble jaren '70

Gevoelige meldingen zoals bankovervallen en volgactie's van de "burgerpot" werden afgehandeld via kanaal 2-scramble. De encryptie die hier gebruikt werd was vrij eenvoudig te "kraken" en zo was bijna alles toch weer via de scanner te ontvangen.

(Met dank aan Gerard CQ3Meter)

1e mobilofoonkanaal jaren '80

Een melding uit de jaren '80 over een "carjacking" van een taxi. Bij dit soort meldingen stond het relais meestal wel ingeschakeld.

Overval posttrein (1985)

Een fragment uit 1985 van een overval op een posttrein van de NS tussen station Bijlmer en Abcoude. Onbekenden dwongen daar de trein te stoppen. Een fragment waarin ook de Rijkspolitie Abcoude en de heli van de AVD te horen is.

Moordaanslag Theo Van Gogh

Dinsdagochtend 2 november 2004 werd Theo Van Gogh met een pistool onder vuur genomen en de keel doorgesneden. De dader vluchtte het Oosterpark in waar hij, na een schotenwisseling met de politie, kon worden aangehouden. Hier een kort fragment van de hectiek op de mobilofoon.

ME inzet bij Ajax huldiging

Het bijna een traditie geworden; relletjes na een huldiging van Ajax op het Leidseplein. Hier een opname van de onderlinge ME communicatie in de 172 MHz band. De “Whiskey” is de waterwerper waarmee het plein grondig wordt schoongeveegd.

Rijmen

Het was op 5 december heel gewoon, te rijmen via de mobilofoon. Vele jaren was dit een traditie, ook bij de Amsterdamse politie. Luister hier naar enkele rijmberichten.

Met ranzige toegift...

Ingezonden rijm door luisteraar

2006: De allerlaatste eindrijm via het analoge net

ME ontruimingsdag (2006)

In 2006 stelt de kraakbeweging niet zoveel meer voor. Toch werd er af en toe nog wel stevig verzet geboden bij ontruimingsacties. Hier in de Bilderdijkstraat in maart 2006. De X-ray is een ME bus uitgerust met camera-apparatuur. Roepnummers met "Romeo" zijn van aanhoudingseenheden die in burger opereren.

Zakkenrollersteam

Observatie van diverse verdachten door het zakkenrollersteam.

Opname uit 2006 op 1 van de AKT kanalen.

Mobilofoon/portofoon 2007

Luister hier naar een selectie "doorsnee"meldingen zoals die tot 2007

voor alle geïnteresseerden via de scanner mee te luisteren waren.

Het HB via mobilofoon en Algemene Porto

 

Districtsportofoon IJ-tunnel en Lijnbaansgracht.

Maandag 1 oktober 2007: Sluiten uit

Vanaf nu is het 'OVER EN UIT' en verstilt voor u het scannergeluid.

Het allerlaatste bericht via de analoge zender.Een etherpiraat neemt het daarna nog even over.