Nederlandse Spoorwegen

Op grotere stations en rangeerterreinen werd vaak van portofoons gebruikgemaakt door NS-personeel en rangeerdiensten. Op de stations Amsterdam CS, Amersfoort, Rotterdam CS en Eindhoven CS is een analoog Motorola smartnet (trunkingnetwerk) gebruikt. Deze netwerken waren met trunkingscanners zoals de BC346XT goed te volgen (zie  rechts)

Enkele analoge netwerken op grote stations zijn enige jaren geleden vervangen door digitale Kenwood Nexedge systemen. Sinds 2021 maakt de NS uitsluitend gebruik van PoC (push-to-talk via cellular) voor al het stations- en rangeer-personeel. Alleen de onderlinge portofoons tussen machinist en conducteur zijn nog  analoog te ontvangen via de scanner.

Hieronder een opname van het analoge Smartnet op Rotterdam CS in de 171 MHz band.

Op 30 april wordt altijd extra personeel ingezet op Amsterdam CS om de drukte in goede banen te leiden. Hieronder een opname tijdens Koninginnedag 2011 toen nog gebruikgemaakt werd van de 169.930 MHz.

De NS had tot 2000 haar eigen politiekorps. De "SpoPo" was op de scanner te beluisteren in de 166 MHz band. Hier een YouTube link naar item over de SpoPo.