Koninklijke verbindingen

Luister hier naar het unieke moment dat wijlen Prins Bernhard zelf de microfoon grijpt nadat hij ontevreden is over de begeleiding van een aantal motoragenten tijdens het huwelijk van Mabel en Friso.

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging maakte voor de onderlinge verbindingen gebruik van de frequentie 154.8375 MHz, toen nog analoog en zonder encryptie te beluisteren.

Prinses Margriet is begin jaren 90 voor een ‘onofficieel’ bezoek onderweg naar één van haar uitstapjes, de Rode Kruis-dag en wordt begeleid door de KLPD-DKDB. Vervolgens sluit een motoragent van de reguliere politie zich aan bij de stoet en meent de stoet te moeten begeleiden met toeters en bellen, dit tot ergernis van de Prinses, die persoonlijk contact opneemt met de veiligheidsdienst met het verzoek om deze motorrijder tot de orde te roepen.

Verbindingen rond het overlijden van
Prins Bernhard (5 december 2004)

Na het overlijden van Prins Bernhard op woensdagavond 1 december 2004 werd door de regiopolitie Utrecht exclusief gebruik gemaakt van kanaal 847 (86.6125 MHz) en de 418 (466.830 MHz) voor de verbindingen rondom de uitvaart .

 

Onder begeleiding van een ere-escorte van de KMAR en vergezeld van (toen nog) Koningin Beatrix, Prinses Christina, Prinses Irene, Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven werd het stoffelijk overschot van Prins Bernhard overgebracht van paleis Soestdijk naar paleis Noordeinde in Den Haag.

Luister hier naar de aanvang van de begeleiding vanaf Paleis Soestdijk richting de A1-A27

© Foto: FMC