De Rotterdamse haven

Haven Coördinatie Centrum Rotterdam

Luister naar een oefening waarbij de gemeenschappelijke brandweer
en de RPA betrokken waren. Ontvangen in 2025 op 164.630 MHz.

Analoge trunking

Vele grote bedrijven in het Rotterdamse havengebied hebben gebruikgemaakt van trunkingnetwerken. Voordeel hiervan was dat met een beperkt aantal frequenties toch vele gespreksgroepen (of kanalen) gevormd konden worden. De frequenties van deze trunkingsystemen waren met een normale scanner wel te beluisteren maar zeer lastig te volgen, omdat per gesprek steeds een andere frequentie gebruikt werd. Trunkingscanners zoals de UBC780 xlt en BC346XT boden de oplossing. Hiermee konden gespreksgroepen weer selectief beluisterd worden. Inmiddels zijn de meeste analoge netwerken vervangen door digitale Tetra en DMR systemen.

 

EDACS - ECT Containeroverslag:

Dit grote containerbedrijf heeft vanaf de jaren 90 tot 2013 gebruikgemaakt van een EDACS trunkingnet. Hiernaast een opname zoals het op de BC346XT trunkingscanner te beluisteren was. ID:05-041 is een gespreksgroep oftewel kanaal. Dit staat hier op Hold zodat alleen de geprekken van dat kanaal hoorbaar zijn. UID i1501 en 1503 zijn Unit ID nrs. (portofoon nrs.) De wisselende frequenties waar de gesprekken op plaatsvinden zijn eronder te zien.

 

Eastman - Smartnet trunking:

Dit bedrijf heeft een analoog Motorola smartnet in gebruik gehad. Ook dit netwerk was met trunkingscanners prima te volgen. ID:112 is een gespreksgroep UID: i507 een portonummer.

Geluid van de Edacs trunkingcontroller (data):