Brandweer  Amsterdam

De Amsterdamse brandweer gebruikt als enige korps in Nederland niet het voertuignummer t.b.v. de communicatie via de mobilofoon. In plaats daarvan wordt al jaren de benaming van de diverse kazernes gebruikt. Zo heeft kazerne “Nico” aan de IJ-tunnel een autospuit Nico en een ladder Nico. Het mobilofoon gebruik gaat altijd volgens een vast protocol. Enige tijd na het ter plaatse gaan volgt het het “nader bericht”. Met C2000 gaat dat nog steeds zo.

Autospuit Nico onderweg naar een inzet.

Hotel Polen

In de vroege ochtend van maandag 9 mei 1977 breekt een felle brand uit in Hotel Polen aan het Rokin. Metershoge vlammen slaan uit het gebouw. Bij deze tragische ramp komen 31 hotelgasten en 2 bewoners van een aangrenzend pand om het leven. Onderstaande opname is gemaakt met een cassetterecorder gekoppeld aan de squelch van de ontvanger waardoor alles ‘achter elkaar staat’ en de tijdsintervallen niet helemaal kloppen. Opvallend in de soms emotionele berichtgeving is de rustige stem van de ervaren centralist.

 

De Bijlmerramp

Op 4 oktober 1992 stort een Boeing 747 van de Israëlische luchtvaart ELAL neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. De grootste luchtvaart ramp uit de Nederlandse geschiedenis is een feit geworden. Luister naar de 1e meldingen via de brandweer mobilofoon. Meer opnamen van de Bijlmerramp zijn te vinden op deze pagina

 

Back-up netwerk

Tegenwoordig werkt de Amsterdamse Brandweer via het digitale C2000. Voor het geval dat netwerk uit mocht vallen heeft men nog de beschikking over een analoog backup netwerk op de oude rampenkanalen van net 3-A in de 425-427 MHz. Beluister hier een dekkingstest via dit netwerk.

 

Hotel Polen 1977: Brandende ladderwagen in de Kalverstraat

(Foto: zwaailichten.org)

In 1974 bestond de Amsterdamse brandweer 100 jaar. Ter gelegenheid hiervan werd deze film gemaakt.