30 april 1980: Geen woning geen kroning

Amsterdam 1980; De kraakbeweging is op z’n hoogtepunt. Na een veldslag in de Vondelstraat eerder dat jaar wordt gespannen uitgekeken naar de inhuldiging van de nieuwe koningin Beatrix op 30 april. Onder het motto “Geen woning geen kroning” is een landelijke kraakdag gepland. De politie staat op scherp en in de ochtend komt het tot een treffen in de Bilderdijkstraat. In de middag vertrekt een demonstratie vanaf het Waterlooplein richting Dam. Na een enorme veldslag bij de Blauwbrug, konden krakers en relschoppers de Dam tot op een paar honderd meter naderen.

Vanuit kraakpand "Groote Keijser" was die dag en stoorzender actief waardoor de mobilofoon verbindingen van de Mobiele Eenheid ernstig verstoord werden. Meer hierover in deze aflevering van Andere Tijden.

Rellen rondom het gekraakte pand in de Kinkerstraat /  Bilderdijkstraat en later in het centrum. Een impressie van de 3e mobilofoonfrequentie van de Amsterdamse politie (86.350 MHz). Staf O-O is Staf Openbare Orde.

Opname van de onderlinge ME kanalen in de 172 MHz band.

Te horen zijn de ruiterij, waterwerper en pelotonscommandanten.

De demonstratie ging vanaf het Waterlooplein richting Dam.

Men moest met alle middelen tegengehouden worden...
Een aantal aan elkaar geplakte fragmenten opgenomen via
een FM radio.

ME'ers met traangas patronen.  Foto: NationaalArchief.nl