Charly geeft coördinaten door op 138.000 Mhz

Enkele gesprekken via het MPT trunkingnetwerk in de 428 Mhz band

AEG Teleport9

Blauwe baksteen

Charly met Meldkamer Utrecht over verloren pager

Een oefening van diverse gronddiensten via het trunkingnetwerk van de Marechaussee.

Ajax-Zuid meldt zich in

AMC Amsterdam - Entropia analoog

Het AMC ziekenhuis was één van de gebruikers van Traxys, het landelijke KPN  trunkingnetwerk wat in 2005 door het Belgische Entropia werd overgenomen. Tegenwoordig is het Entropia netwerk volledig digitaal en maakt gebruik van een landelijk Tetra netwerk

 

De Entropia portofoons werden in gebruik genomen (2005)

Agentschap Telecom Marifooncontrole

Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis wordt regelmatig ingezet tijdens grote evenementen als de Nijmeegse 4-daagse. Men beschikt over eigen apparatuur en frequenties maar kan soms ook gebruikmaken van huurapparatuur van de organsatie al dan niet digitaal...
Hieronder een opname van een inzet tijdens Sail Amsterdam (2010).

Zo af en toe wordt door de politie te water in samenwerking met Agentschap Telecom een controle gehouden van marifoons en radarinstallaties aan boord van plezierjachten en beroepsvaart. Ook bij de waterpolitie zelf is niet alles op orde... ayay (opname uit 2007)

Bosbrand verkenningsvluchten Veluwe

Jarenlang hebben de verkenningsvluchten op zoek naar bos- en heidebranden gebruik gemaakt van de frequentie 138.000 Mhz voor contact met de alarmcentrale (AC) van de brandweer. Roepnamen: CHARLY voor de Utrechtse Heuvelrug en AJAX NOORD & AJAX Zuid t.b.v. de Veluwe. Al meer dan 20 jaar verzorgt Special Air Services deze opsporingsvluchten. Zij vliegen met zogenaamde hoogdekkers, zodat de waarnemers en vlieger een maximaal uitzicht hebben om hun taak uit te voeren. Tegenwoordig gaat de communicatie met de brandweer via C2000.

Schiphol gronddiensten

Om alle bedrijven die op Schiphol werkzaam zijn storingsvrij te laten communiceren is in de jaren 80 een trunking netwerk geïnstalleerd. Hiermee kon met een beperkt aantal frequenties toch zeer veel gesprekken afgehandeld worden door diverse diensten en bedrijven zonder dat men last van elkaar had. Het eerste net werkte in de 178 Mhz band met AEG portofoons - bijgenaamd blauwe baksteen vanwege formaat en gewicht. In de jaren 90 werd het vervangen door een trunkingnet in de 428 Mhz met meer capaciteit (MPT 1327). Door de vele gesprekken op steeds wisselende frequenties was het nauwelijks te doen om hier selectief naar te luisteren. Tegenwoordig gebruiken alle gronddiensten op Schiphol een digitaal tetra netwerk.

Voor de beveiligingstaken had de Marechaussee een eigen (Motorola) trunking netwerk in de 448 Mhz band. Dit werd ook door particuliere beveiligers gebruikt bij de securitycheck aan de gates.

DIVERSE instanties & BEDRIJVEN

Analoge trunking in de Rotterdamse haven

Vele grote bedrijven in het Rotterdamse havengebied hebben gebruikgemaakt van trunkingnetwerken. Voordeel hiervan was dat met een beperkt aantal frequenties toch vele gespreksgroepen (of kanalen) gevormd konden worden. De frequenties van deze trunkingsystemen waren met een normale scanner wel te beluisteren maar zeer lastig te volgen, omdat per gesprek steeds een andere frequentie gebruikt werd. Trunkingscanners zoals de UBC780 xlt en BC346XT boden de oplossing. Hiermee konden gespreksgroepen weer selectief beluisterd worden. Inmiddels zijn de meeste analoge netwerken vervangen door digitale tetra .

 

EDACS - ECT Containeroverslag: Bij dit grote containerbedrijf is tussen de jaren 90 en 2013 gebruikgemaakt van een EDACS trunkingnet. Politie Haaglanden en ECT zijn in Nederland de enige gebruikers geweest van een EDACS trunkingnetwerk.

Hiernaast een opname zoals het op de BC346XT trunkingscanner te beluisteren was. ID:05-041 is een gespreksgroep oftewel kanaal. Dit staat hier op Hold zodat alleen de geprekken van dat kanaal hoorbaar zijn. UID i1501 en 1503 zijn Unit ID nrs. (portofoon nrs.) De wisselende frequenties waar de gesprekken op plaatsvinden zijn eronder te zien.

 

Geluid van de controller (data):

Haven Coördinatie Centrum Rotterdam

Luister naar een oefening waarbij de gemeenschappelijke brandweer
en de RPA betrokken zijn. Ontvangen op 164.630 Mhz.

Eastman - Smartnet trunking: Dit bedrijf heeft een analoog Motorola smartnet in gebruik gehad. Ook dit netwerk was met trunkingscanners prima te volgen.

ID:112 is een gespreksgroep UID: i507 een portonummer.