Autotelefonie

Tegenwoordig kan niemand meer zonder zijn smartphone. Maar nog niet zo heel lang geleden was het toch vrij exclusief als je mobiel kon bellen. PTT-telecom (later KPN) heeft tussen 1980 en 1999 drie “autotelefoon” netwerken in beheer gehad. Het eerste (ATF-1) werkte in de 153 MHz band waarbij de telefoons vast gemonteerd in de auto zaten. Enige jaren later werd ATF-2 in gebruik genomen waarbij ook “mobiele” toestellen in omloop kwamen. Dit netwerk werkte tussen 461 en 464 MHz. ATF 3 kwam begin jaren 90 in gebruik en werkte in de 935-959 MHz band. Toestellen voor dit netwerk waren pas echt “handzaam” te noemen.

 

Alle gesprekken via deze netwerken waren vrij eenvoudig op een scanner mee te luisteren. In de beginperiode maakten vooral de “rich & famous” er gebruik van en waren soms interessante en pikante conversaties te beluisteren. Door de grote populariteit van de ATF netwerken liepen deze al snel vol en werd het op de scanner één kakofonie van gesprekken. Het werd toen wel erg moelijk om daartussen nog een interessant gesprek te onderscheppen. In 1999 ging de stekker uit de laatste analoge ATF-netwerken omdat vrijwel iedereen dan gebruikt maakt van het GSM netwerk.

 

Enkele korte fragmenten van willekeurige ATF3 gesprekken zoals die op een scanner te beluisteren waren; een meisje met weinig beltegoed en een wat vreemd gesprek nabij boswachterij Kootwijk; waarschijnlijk volgwagens van een heteluchtballon.

CARVOX 2453 uit 1986 (ATF2)

Rechts de Pocketline 8000 (ATF-3)

Fotos: Museum voor communicatie Den Haag

ATF 1 toestel
type Pollux 1980.