30 april 1980 - Geen woning geen kroning

Amsterdam 1980; De kraakbeweging is op z’n hoogtepunt. Na een veldslag in de Vondelstraat eerder dat jaar wordt gespannen uitgekeken naar de inhuldiging van de nieuwe koningin Beatrix op 30 april. Onder het motto “Geen woning geen kroning” was een landelijke kraakdag gepland. De politie staat op scherp en in de ochtend komt het tot een treffen in de Bilderdijk-straat. In de middag vertrekt een demonstratie vanaf het Waterlooplein richting Dam. Na een enorme veldslag bij de Blauwbrug en Rokin, konden krakers en relschoppers de Dam tot op een paar honderd meter naderen.

Een impressie van de 3e mobilofoonfrequentie.

De rellen rondom de Kinkerstraat & Bilderdijkstraat en het centrum.

Ook van de onderlinge kanalen in de 172 MHz band zijn

een aantal opnamen bewaard gebleven.

De demonstratie ging vanaf het Waterlooplein richting Dam. Men moest met alle middelen tegengehouden worden... (Enkele aan elkaar geplakte fragmenten opgenomen via een FM radio)

Het ging er ruig aan toe...

Foto: ANP-Archief - ANP Foundation -1980